Rusko začne postupně odbourávat zákaz dovozu vepřového z USA

03.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 3. března (ČTK) - Rusko začne postupně odstraňovat zákaz dovozu vepřového masa ze Spojených států, protože Washington přistoupil na požadavek dodržovat všechny bezpečnostní předpisy, které vyžaduje ruská strana. Řekl to dnes šéf ruské veterinární a fytosanitární správy Rosselchoznadzor Sergej Dankvert. Zákaz dovozu drůbežího ale zůstává dál v platnosti, o jeho zrušení se bude jednat asi příští týden.

"Teď budeme spolupracovat (s kolegy z USA) na postupném odstranění všech restrikcí," řekl Dankvert agentuře Reuters. Rusko začalo dovoz vepřového z USA zakazovat ve druhé polovině loňského roku, zpráva o chystaném zrušení restriktivních opatření proto přispěla k růstu cen vepřového masa na burze Chicago Mercantile Exchange.

Rusko patří mezi pět největších trhů, na které američtí zpracovatelé vepřového masa vyvážejí svou produkci. Pro americké drůbeží je Rusko dokonce největším trhem. V roce 2008 američtí vývozci za prodej vepřového, drůbežího a hovězího v Rusku utržili více než 1,3 miliardy dolarů (asi 24,5 miliardy Kč).

Moskva zaujala vůči americkým zpracovatelům masa tvrdý postoj a trvá na tom, aby američtí vývozci beze zbytku dodržovali veškeré požadavky ruských úřadů. K zastavení dovozu z vybraných amerických jatek Rusové sáhli právě kvůli údajnému porušování hygienických předpisů. Američané trvají na tom, že jejich maso je bezpečné a někteří kritici poukazují na to, že za Rusové mohou mít politické motivy.

Dankvert řekl, že Moskva upozorňovala Spojené státy na nutnost dodržovat ruské bezpečnostní předpisy více než rok. "Až donedávna americká strana nepřijala žádné rozhodnutí. Proto jsme začali zakazovat dovoz masa z těch zpracovatelských závodů, u nichž jsme zjistili porušování předpisů. Do prosince, jak nám sami řekli, jsme zakázali dovoz ze 70 procent největších jatek v USA," vysvětlil Dankvert.

V Moskvě je teď americká delegace, která ještě vede podobná jednání o zákazu dovozu amerického drůbežího. Delegace už tři dny jedná s úřadem na ochranu spotřebitelů Rospotrebnadzor. K zákazu dovozu drůbežího masa z USA Rusové sáhli v lednu, a to proto, že Američané používají k ošetření masa roztok chloru. V USA je to běžná praxe, Rusové však takový postup zakazují a žádají, aby Američané alespoň používali slabší roztok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK