Sanofi zahájila proces vytěsnění akcionářů Zentivy

04.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - Farmaceutická společnost Sanofi-Aventis Europe, které téměř patří největší český výrobce léků Zentiva, zahájila proces vytěsnění menšinových akcionářů Zentivy. Sanofi má v Zentivě více než 99procentní podíl, proces povinného prodeje za stejnou cenu jako v loňské veřejné nabídce 1150 Kč za akcii jí posvětil nizozemský soud. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy Zentivy.

"Po ukončení veřejné nabídky dokončené 11. března 2009 společnost Sanofi-Aventis Europe, která nyní drží více než 99procentní podíl na základním kapitálu společnosti Zentiva N.V., zahájila proces výkupu účastnických cenných papírů v Nizozemsku s cílem získání zbývajících akcií společnosti Zentiva N.V. prostřednictvím povinného prodeje," oznámila dnes firma.

Cenu za tento prodej posvětil příslušný soud v Nizozemsku na návrh Sanofi. Soud podle tiskové zprávy vyslovil své rozhodnutí 23. února 2010 a nařídil minoritním akcionářům převést své akcie na společnost Sanofi-Aventis Europe. "Soud stanovil cenu dne 23. února 2010 jako ekvivalent v eurech částky 1150 Kč za akcii," stojí v tiskové zprávě.

Zentiva zároveň s tím na svých internetových stránkách zveřejnila soudní oznámení s poznámkou, že více informací bude k dispozici v nejbližší době.

Zentiva je jedním z největších výrobců generik, tedy léků s propadlou patentovou ochranou, ve střední Evropě. Celkově zaměstnává více než 6000 lidí a má výrobní závody v Česku, na Slovensku, v Rumunsku a Turecku. Společnost převzala francouzská Sanofi loni v únoru právě poté, co uspěla se svou nabídkou na koupi akcií za cenu 1150 korun. Nabídka ohodnotila Zentivu na 43,9 miliardy Kč. Akcie Zentivy se obchodovaly na pražské burze, v dubnu loňského roku se firma z burzy stáhla.

V tuzemsku se vytěsňování malých akcionářů, neboli přechod akcií na jediného majitele, rozeběhlo v létě 2005. Umožnila to novela obchodního zákoníku. K tomu, aby mohla drobné akcionáře vytěsnit, musí mít firma více než 90 procent akcií. K loňskému listopadu ho provedlo 354 tuzemských společností a za akcie vyplatily celkem více než 14,35 miliardy korun, vyplynulo z průzkumu agentury Čekia pro týdeník Ekonom. Čísla ale mohou být ještě o něco vyšší, Čekia monitoruje údaje pouze z veřejně dostupných zdrojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK