ČSÚ: Pohonné hmoty dál zdražily, litr benzinu stojí víc než 31 Kč

12.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic se za uplynulý týden podle očekávání opět zvýšily o desítky haléřů. Nejprodávanější benzin Natural 95 se v pondělí prodával v průměru za 31,04 koruny za litr a byl tak o 25 haléřů dražší než o týden dříve. Motorová nafta zdražila o 23 haléřů na průměrných 29,55 koruny za litr. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Bezolovnatý benzin Special 91 s přísadou podražil o 23 haléřů na průměrných 30,43 Kč/l. Nejméně rostla cena plynu LPG, a to o dva haléře na průměrných 14,67 koruny za litr.

Podle společnosti CCS, která ceny pohonných hmot rovněž pravidelně sleduje, průměrná cena benzinu na konci minulého týdne stoupla o 36 haléřů na 30,81 koruny za litr, nafta zdražila o 26 haléřů na 29,22 Kč/l.

Analytik Jan Šimek ze společnosti Broker Consulting za zdražováním vidí růst ceny ropy. "Zvýšení cen ropy již ovlivnilo i ceny na rotterdamské burze, což se promítá do cen u našich čerpacích stanic," uvedl. Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum cenu ropy podpořil růst akciových indexů a zlepšující se makroekonomické statistiky ve Spojených státech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK