Výroba aut v Británii v únoru opět stoupla o více než 60 procent

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. března (ČTK) - Produkce osobních automobilů v Británii v únoru meziročně vyskočila o 63 procent na 97.255 vozů. Zaznamenala tak již čtvrtý nárůst za sebou. Oznámil to dnes britský svaz výrobců a prodejců motorových vozidel (SMMT). V lednu výroba stoupla dokonce o 65 procent, tedy nejprudším tempem od roku 1976.

"Výrobci a vláda musí spolupracovat, aby zajistili, že budou pokračovat investice do nových produktů a technologií, jež podpoří budoucí růst," uvedl generální ředitel SMMT Paul Everitt. Upozornil rovněž na příznivý vliv slabšího kurzu domácí měny, jenž zvýšil konkurenceschopnost automobilů vyrobených v Británii.

Údaje o únorové výrobě byly zveřejněny krátce po sérii příznivých zpráv pro britský automobilový průmysl. Japonská firma Nissan dnes uvedla, že ve své továrně v britském Sunderlandu zahájí v roce 2013 výrobu elektromobilů Leaf, pro kterou získá vládní grant v hodnotě 20,7 milionu liber (asi 585 milionů Kč). Produkce vozů Leaf pomůže podle britské vlády ochránit a vytvořit více než 550 pracovních míst. Celková investice do výroby automobilů Leaf v Sunderlandu podle Nissanu přesáhne 420 milionů liber (zhruba 12 miliard Kč).

Britská vláda dnes navíc oznámila, že poskytne americké společnosti Ford úvěrové záruky v objemu 360 milionů liber (přes deset miliard Kč), aby podpořila vývoj technologií šetrných k životnímu prostředí v jejích britských závodech. Firma podle vlády plánuje do technologií snižujících automobilové emise během pěti let investovat 1,5 miliardy liber, což v jejích britských továrnách ochrání zhruba 2800 pracovních míst.

Společnost McLaren Automotive hodlá podle dnešní zprávy agentury AP v Británii od příštího jara vyrábět sportovní automobily využívající technologii formule 1. Vytvoří tak 300 pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK