Kia postaví na Slovensku nový závod na výrobu motorů

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Žilina 18. března (ČTK) - Jihokorejská automobilka Kia Motors postaví na Slovensku nový závod na výrobu motorů za více než 100 milionů eur (přes 2,5 miliardy Kč). Závod s kapacitou 150.000 motorů ročně umístí blízko své továrny na výrobu automobilů a motorů u Žiliny. Motory z nové haly, která se začne stavět v dubnu, budou určeny pro továrnu sesterské firmy Hyundai v České republice. ČTK to dnes sdělila společnost Kia Motors Slovakia.

Výstavbu plánuje firma skončit do března příštího roku. Po namontování technologií a zkušebním provozu se spuštěním sériové výroby v novém závodě počítá koncem příštího roku. Plnou kapacitu výroby chce automobilka dosáhnout v roce 2012. Celková produkce motorů by tak postupně měla vzrůst na 450.000 ročně. Nový závod poskytne práci přibližně 270 lidem, ve slovenské továrně v současnosti pracuje asi 2800 lidí.

Jihokorejská automobilka již dříve připustila, že zvažuje výstavbu nové motorárny. Vláda premiéra Roberta Fica jí v případě kladného rozhodnutí přislíbila daňovou úlevu až 15,07 milionu eur (asi 381,1 milionu Kč).

Kia je dceřinou společností největší jihokorejské automobilky Hyundai Motor. Sériovou výrobu na Slovensku spustila automobilka v prosinci 2007. Zhruba o rok později oficiálně zahájila sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku mateřská Hyundai.

Kia kvůli krizi, která prudce snížila poptávku po nových autech, loni ve slovenském závodě vyrobila pouze 150.000 vozů, což byl oproti roku 2008 pokles o více než 50.000 aut. Firma na Slovensku vyrábí modely Kia cee'd a Kia Sportage a letos v lednu spustila výrobu modelu Hyundai ix35. Hlavními odběrateli automobilů ze slovenského závodu jsou Rusko, Británie, Německo, Itálie a Polsko. Od spuštění sériové produkce Kia na Slovensku vyrobila přes půl milionu vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK