Zisk ruské Sberbank se loni propadl o 75 procent

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 18. března (ČTK) - Zisk největší ruské banky Sberbank se loni propadl o 75 procent na 24,4 miliardy rublů (zhruba 15,5 miliardy Kč). Banka dnes uvedla, že prudký pokles způsobily vyšší rezervy na špatné úvěry. Výsledky však byly lepší než odhady analytiků díky snížení objemu špatných úvěrů ve čtvrtém čtvrtletí.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru čistý zisk 20,8 miliardy rublů. V samotném čtvrtém čtvrtletí čistý zisk stoupl více než trojnásobně na 14,1 miliardy rublů z předloňských 4,2 miliardy.

Rezervy na špatné úvěry za celý loňský rok činily 388,9 miliardy rublů a proti předchozímu roku vzrostly čtyřnásobně. Ve čtvrtém čtvrtletí však rezervy proti předchozím třem měsícům klesly o 20,2 procenta.

Podíl špatných úvěrů v portfoliu banky na konci prosince činil 8,5 procenta. Centrální banka upozornila, že pokud si banky chtějí udržet ziskovost, neměl by být tento podíl vyšší než deset procent.

Sberbank již dříve uvedla, že doufá v návrat zisku na úroveň před krizí v letošním roce. Čistý zisk by neměl být nižší než 100 miliard rublů, mimo jiné i díky prudkému poklesu rezerv na ztrátové úvěry, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK