British Airways opět jednají s odbory; chtějí zabránit stávce

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. března (ČTK) - Vedení britské letecké společnosti British Airways dnes obnovilo jednání s předáky odborového svazu Unite a chtějí se ještě na poslední chvíli pokusit zabránit stávce palubního personálu, která je plánovaná na tento víkend. Informují o tom britská média, samotné vedení aerolinek se nechtělo k informacím vyjadřovat.

Zpravodajská stanice BBC cituje své zdroje, podle nichž "byl učiněn" kontakt s cílem zabránit stávce. Ta má začít v sobotu a trvat by měla tři dny. Odboráři na březen plánují ještě jednu stávku, která je plánovaná na 27. března a trvat má čtyři dny.

Odborářům se nelíbí úsporná opatření, která aerolinky zavádějí. Vadí jim například, že zaměstnavatel omezuje počet členů palubního personálu na delších trasách.

Stávka je ale načasována na velmi nevhodnou dobu, protože protest se má konat jen pár týdnů před volbami. To se nelíbí vládním labouristům, s nimiž je odborový svaz Unite úzce spjat. Podle agentury Reuters labouristé získávají nejvíce finančních příspěvků právě od tohoto svazu.

Zástupci British Airways uvedli, že nebudou poskytovat permanentní komentář ke všemu, co se zrovna děje. Komentovat vývoj nechtěla ani mluvčí svazu Unite. Ministr obchodu Peter Mandelson dnes řekl, že chystaná stávka by byla neoprávněná a poškodila by zájmy firmy. K vyřešení sporu obě strany vyzval i předseda vlády Gordon Brown.

Vedení aerolinek by chtělo přepravit alespoň 60 procent pasažérů, kteří mají koupené letenky na 20. až 22. března, tedy na termíny, kdy by se měla konat stávka. Aerolinky už proto školí zaměstnance, kteří pracují na jiných pozicích v rámci British Airways, takže by měli být schopni zastat práci palubního personálu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK