Dusík o Prunéřovu nerozhodl, podal rezignaci

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - MŽP nevydalo stanovisko k modernizaci elektrárny Prunéřov II. Ministr Jan Dusík se proto po rozhovoru s premiérem Janem Fischerem rozhodl rezignovat. Na tiskové konferenci uvedl, že s čistým svědomím nemůže rozhodnout. Chtěl požádat ČEZ, aby předložil variantu s účinnější technologií nebo přinést kompenzační opatření. Premiér řekl, že na další zvažování už není čas.

Dusík postupuje na základě posouzení, o které požádal konzultantskou firmu DNV. Podle zástupce firmy Barta Adamse projekt splňuje většinu požadavků pro nejlepší technologie se dvěma odchylkami. Návrh neodpovídá požadavkům na čistou účinnost a limitům na emise oxidu uhelnatého.

Proces EIA podle něj proběhl v souladu s českými požadavky i požadavky na běžnou praxi v Evropě. "Proces byl dostatečně transparentní," uvedl Adams. Dobrým praktikám podle něj ale neodpovídal fakt, že nebyly posouzeny další varianty.

V dokumentech experti postrádali informace o znečištění ovzduší v bezprostředním okolí elektrárny, informace o přítomnosti azbestu a kontaminaci půdy. Za nedostatečně průkazné považuje DNV informace o vlivu vsakující vody na vedlejší produkty v elektrárně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK