Americké akcie během dopoledne smazaly všechny zisky

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. března (ČTK) - Americké akcie dnes navázaly na růst z předchozích dnů, ještě během dopolední části obchodování ale zisky smazaly a některé indexy se ocitly v červených číslech. Za poklesem nebyly kromě nepatrně horších statistických dat žádné jednoznačné důvody, trh si podle analytiků zřejmě jen vybírá oddechový čas.

Ve 12:00 EDT (17:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.738 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst sotva o pět setin procenta. Širší index S&P 500 se počátečních zisků dokonce vzdal, oslabil o 0,3 procenta a dostal se na 1162 bodů. Podobně index Nasdaq Composite ztrácel zhruba 0,2 procenta na 2384 bodů.

Trh zpočátku reagoval na pravidelné týdenní údaje o vývoji žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Data vyzněla poměrně příznivě, žádost si podalo méně lidí, než se čekalo. Solidní byl i vývoj inflace, která v únoru mírně klesla. Hůře se ale vyvíjely nové průmyslové zakázky ve firmách na východě Spojených států.

"V průběhu každého hospodářského oživení budete dostávat i zprávy, které budou ukazovat na hospodářské problémy," poznamenal hlavní analytik společnosti Solaris Asset Management Tim Ghriskey. Poukazoval tak na nižší objem průmyslových zakázek, o němž informovala Federální rezervní banka ve Filadelfii.

Vracejí se ale také obavy z dalšího vývoje v Řecku. Tamní premiér Jorgos Papandreu varoval, že jeho země možná nebude schopna snížit deficit tak, jak si představovala, pokud si nebude moci zajistit levné úvěry. Papandreu tak znovu nastolil možnost, že by si Řecko půjčilo peníze od Mezinárodního měnového fondu, když se pomoci nedočká v rámci eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK