Evropské akcie stoupají na 17měsíční vrchol

25.03.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 25.března (Reuters) - Evropské akcie ve čtvrtek vystoupaly na nejvyšší úroveň za 17 měsíců, když před jednáním Evropské unie o pomoci...

...Řecku posilovaly banky a úlevu přinesly plány Dubaje podpořit zadlužené firmy.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ve 12:11 rostl o 0,69 procenta na 1079,99 bodu poté, co vystoupal až na 1080,16 bodu, nejvýš od října 2008.

Lídři Evropské unie zahájí dvoudenní jednání, přičemž zůstávají rozděleni, pokud jde o způsob pomoci značně zadluženému Řecku, a čelí výzvě uchovat důvěru v euro.

Závazek vlády Dubaje podpořit restrukturalizaci zadlužených státních firem Dubai World a Nakheel poskytnutím 9,5 miliardy dolarů zčásti zmírnil obavy z problému se státními dluhy. Hlavní dubajský index <.DFMGI> posiloval o 4,3 procenta.

"Řecký problém nezmizel a snížení ratingu Portugalska nám připomíná, že ekonomiky takzvané skupiny PIIGS jsou stále zranitelné," uvedl Bernard McAlinden, investiční stratég z NCB Stockbrokers s odkazem na Portugalsko, Itálii, Irsko, Řecko a Španělsko.

"Problém Řecka by trhy více ovlivnil, pokud by se významně rozšířil do Španělska. To by znamenalo větší potíž."

Banky před summitem EU posilovaly, přičemž také těžily z určité úlevy ohledně dluhových problémů Dubaje. Barclays <BARC.L>, HSBC <HSBA.L>, Société Générale <SOGN.PA>, BNP Paribas <BNPP.PA> a Deutsche Bank <DBKGn.DE> rostly o 0,3 až 1,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK