Grammer staví v Tachově dvě nové haly a zdvojnásobí počet lidí

01.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tachov 1. dubna (ČTK) - Tachovská firma Grammer, která je s 300 lidmi jedním z největších zaměstnavatelů v oblasti, začala budovat další dvě výrobní haly a zvýší do léta 2011 počet zaměstnanců až na dvojnásobek. Podnik, který produkuje opěrky hlavy a rukou a výplně dveří automobilů, získal významnou zakázku na 12 až 15 let. Jde o na výrobu sedaček pro nákladní automobily pro dva odběratele, s třetím se ještě jedná, řekl ČTK ředitel Grammeru Martin Kořínek.

"První hala bude mít plochu 6500 m2 a druhá 2000 m2. Už jsme začali s přípravnými pracemi. Budou tam nové náročné technologie. Jde o úplně novou zakázku i vývoj, na nějž máme patenty," dodal. Díky ní získal podnik zcela nové trhy. Hala by měla být hotová v říjnu, kdy začne podnik instalovat technologii. V létě 2011 plánuje start zkušební výroby a zhruba od září zahájí sériovou výrobu. Celková investice do stavby i technologie se bude pohybovat kolem 300 milionů korun. Grammer funguje v Tachově 12 let a už investoval zhruba 200 milionů Kč.

"Už nyní začínáme hledat techniky se střední a vysokou školou, odhadem 15 lidí, zejména plánovače výroby, konstruktéry a technology, kteří se budou tři čtvrtě roku zaučovat v Německu. Lidi do montáže budeme nabírat na jaře příštího roku," dodal Kořínek.

Nová výroba bude mít pro podnik výhodu, že se nepůjde o komponenty do osobních vozů, ale do nákladních automobilů, tedy zcela nová výroba. "Rozkročíme se na dvou nohou, což pro nás bude znamenat větší stabilitu," řekl Kořínek. Dosud vyráběl podnik hlavně pro značky BMW a Audi.

"Jde o jednoho z největších zaměstnavatelů v regionu, který velmi dobře spolupracuje s městem," řekl tachovský starosta Ladislav Macák. Podle něj koupil Grammer dalších 2,2 hektaru pozemku.

Grammer má nyní v Česku 1200 lidí, před krizí to bylo 1700 zaměstnanců. Kvůli recesi musel koncem loňského roku ukončit výrobu v Horažďovicích na Klatovsku a zakázky přesunul do ostatních třech závodů v ČR. Celý Grammer má po celém světě 7000 lidí, před krizí jich bylo 9000. Kromě automobilové divize vyrábí sedačky do vlaků, stavebních a zemědělských strojů a manipulačních vozíků. Zatímco v roce 2008 měla skupina obrat jednu miliardu eur (25,5 mld. Kč), loni se snížil o necelou třetinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK