USA odloží zveřejnění zprávy o směnných kurzech

05.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 5. dubna (ČTK) - Spojené státy odloží zveřejnění zprávy o směnných kurzech ve světě, která měla určit, zda Čína manipuluje s kurzem. Uvedl to ministr financí Timothy Geithner. Původní termín zveřejnění byl 15. dubna, nový termín zatím nebyl stanoven. Geithner však přislíbil, že vláda bude nadále tlačit na Čínu, aby dále uvolnila svoji měnovou politiku.

Peking si drží kontrolu nad vývojem směnného kurzu jüanu vůči dolaru. Spojené státy již delší dobu kritizují tuto praktiku, protože podle nich je jüan podhodnocený, což poskytuje čínským vývozcům nespravedlivé výhody v mezinárodním obchodě. Pokud by zpráva označila Čínu jako manipulátora, byla by vláda povinna zahájit s Čínou o této otázce oficiální jednání.

Rozhodnutí USA přichází krátce po oznámení, že prezident Číny navštíví 12. a 13. dubna ve Washingtonu summit o jaderné bezpečnosti. Vláda prezidenta Baracka Obamy hledá širší podporu pro omezení jaderných ambicí Íránu a Peking je podle diplomatů ochoten jednat se západními mocnostmi o nových sankcích, které OSN chystá vůči Íránu.

Geithner uvedl, že se bude snažit tlačit na Čínu v otázce vývoje směnného kurzu jüanu na nejbližším setkání představitelů skupiny 20 největších ekonomik světa G20 a na květnovém summitu v Pekingu. "Věřím, že tato setkání jsou v současné době nejlepším způsobem pro prosazení amerických zájmů," uvedl v prohlášení.

Někteří američtí ekonomové tvrdí, že čínská měna je podhodnocena až o 40 procent, což usnadňuje čínský vývoz a podkopává konkurenceschopnost amerických výrobců. Deficit obchodní bilance USA s Čínou loni činil 226,8 miliardy USD (4,3 bilionu Kč), napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK