Obchodník s elektřinou Carbounion Bohemia může koupit Emeran 1860

07.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 7. dubna (ČTK) - Jeden z největších nezávislých tuzemských obchodníků s elektřinou, společnost Carbounion Bohemia, může koupit mosteckou firmu Emeran 1860, která obchoduje s pevnými palivy. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) transakci ve zjednodušeném zkráceném řízení povolil, a to bez podmínek. ČTK to dnes řekl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. O souhlas se získáním 100 procent základního kapitálu Emeranu požádala ÚOHS firma Carbounion Bohemia.

Fúzí obou firem se úřad zabýval od poloviny března. Spojení firem se týká zejména obchodu s hnědým uhlím, uvedl tehdy antimonopolní úřad.

Podle předběžných a neauditovaných výsledků dosáhla loni skupina Carbounion Bohemia podnikatele Petra Pauknera tržeb 10,5 miliardy korun. Zisk se tak před zdaněním pohybuje mezi 320 až 330 miliony korun. Jde o rekordní výsledek. V roce 2008 byl obrat 4,8 miliardy korun, tedy zhruba poloviční. V roce 2008 byl čistý zisk 207,5 milionu korun.

"Nárůst je dán obchodováním s elektřinou, zejména se slovenskými elektrárnami," citoval nedávno server Týden.cz Pauknera. Na obchodech s elektřinou se podle serveru příznivě projevilo i převzetí obchodů společnosti Coal Energy, která loni na konci roku zanikla. V Coal Energy měla firma Carbounion Bohemia pětinový podíl.

Výnosy firmy Emeran 1860 předloni dosáhly 521,9 milionu korun, což bylo o zhruba pět procent více než v roce 2007. Čistý zisk předloni stoupl o téměř dvě pětiny na 37,4 milionu korun. Výsledky za loňský rok dosud firma nezveřejnila. Majiteli firmy jsou podle databáze Prodata a výpočtů podílů společností Čekia tři fyzické osoby - Josef Dlouhý a Jaroslav Kroužek, kteří mají po 45 procentech, a Jaroslav Vyskočil s podílem deset procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK