Skupina BRIC zváží použít SDR jako globální měnu

09.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 9. dubna (ČTK) - Brazílie, Rusko, Indie a Čína, tedy hlavní rychle rostoucí ekonomiky souhrnně označované jako skupina BRIC, zvažují možnost využít platební jednotku SDR (Special Drawing Rights; zvláštní práva čerpání) jako globální měnu. Řekl to dnes hlavní ekonomický poradce Kremlu Arkadij Dvorkovič. Lídři zmíněných zemí návrh projednají už v dubnu na summitu v brazilské metropoli Brasilia.

"Pokud jde o platební jednotku Mezinárodního měnového fondu SDR jako o globální měnu, projednáme to na summitu BRIC a v rámci MMF," řekl poradce na tiskové konferenci. O použití SDR jako o globální měně se hovořilo i v minulosti, zatím ale vždy zůstalo jen u slov.

"Stále si myslíme, že tento nástroj má dobré vyhlídky, i když naši partneři ze skupiny G8 s tím prozatím nesouhlasí," poznamenal Dvorkovič. "Naši partneři ze skupiny BRIC, včetně Číny, nás v tomto ohledu podporují víc. Je možné, že projednáme i společný postoj (zemí BRIC)," řekl k plánu poradce.

SDR je zúčtovací jednotkou Mezinárodního měnového fondu. Hodnota SDR se odvíjí od kurzů hlavních světových měn, k 8. dubnu činil kurz 0,66075 SDR za jeden americký dolar. Roční úrok je stanoven na 0,26 procenta. Skupina BRIC rychle zvyšuje vliv na globální ekonomiku a dlouhodobě vykazuje také nadprůměrný hospodářský růst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK