Ceny dřeva stouply i o desetinu, pily se bojí úbytku kulatiny

15.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pelhřimov 15. dubna (ČTK) - Výkupní ceny dřeva stouply v letošním druhém čtvrtletí i o desetinu, tedy až o 180 Kč za metr krychlový jehličnaté kulatiny. Zpracovatelé jsou ochotni připlatit, protože se obávají nedostatku kulatiny na českém trhu kvůli problémům s obřím tendrem na těžební práce ve státních lesích a kvůli stoupajícímu exportu. U cen dřeva nastalo první výrazné oživení po dvou letech, řekl ČTK na dnešní konferenci Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL) předseda sdružení František Kučera.

Výkupní ceny od dubna zvýšila především pila Story Enso ve Ždírci nad Doubravou, která patří v zemi mezi dominantní odběratele. Její postup ovlivňuje menší zpracovatele. "Všichni čekají, jaké ceny nasadí. Snaží se, někteří víc, někteří méně, se těm cenám přiblížit, aby měli dostatek dřeva," konstatoval Kučera. Podle něj udělala Stora Enso taktický tah, protože očekává, že v následujících měsících bude kulatiny nedostatek. Další vývoj výkupních cen se však podle Kučery nedá dobře odhadnout. "Podle mne je to v letošním roce strop," uvedl.

Zvýšení výkupní ceny za metr krychlový jehličnaté kulatiny o 150 až 180 Kč potvrdil jednatel ždírecké pily František Vomočil. "V letošní druhé polovině roku by mohl být významný problém s dodávkami kulatiny," zdůvodnil. Nervozitu na trhu se dřevem podle něj vyvolává situace ve státních lesích. Navíc stoupá vývoz české kulatiny na velké pily v Německu a Rakousku.

"Desetiprocentní navýšení je příjemná věc, ale v minulém roce cena klesla víc než o 20 procent. Ještě pořád nejsme na cenách, které byly před krizí," podotkl ředitel Lesního družstva obcí v Přibyslavi Jiří Svoboda. Družstvo spravuje 5700 hektarů lesů, ročně těží kolem 40.000 metrů krychlových dřeva. Za metr krychlový nejkvalitnější kulatiny teď podnik ve Ždírci dostává přes 2000 Kč. "Za to už jsme schopni těžit a trochu prosperovat," uvedl ředitel.

SVOL sdružuje 1045 vlastníků lesů, kteří obhospodařují třetinu výměry nestátních lesů, což představuje 13 procent výměry všech lesů v zemi. Celková výměra lesů v Česku se pohybuje kolem 2,6 milionu hektarů. LČR obhospodařují zhruba polovinu. Státu patří dohromady asi 60 procent lesů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK