Jak (ne)hledat práci

19.04.2010 | , Finance.cz
SOCIÁLNÍ PODPORA


V současnosti je Česká republika poznamenaná dopady světové hospodářské krize, která je doprovázená vysokou nezaměstnaností. Pro mnoho lidí je nyní problém najít zaměstnání a vypořádat se s neúspěchem.

Najít v této době práci není jednoduché, ale není to nemožné. Je třeba především nepodlehnout depresím a pečlivě sledovat nabídky práce. Je náročné odolávat zamítavým odpovědím, ale nepolevovat v úsilí se jistě vyplatí. Tento stresový moment může být i skvělou příležitostí k zamyšlení se nad změnou ve vašem životě.


Využívejte efektivně svůj čas


Je ovšem důležité umět také vyhodnocovat, která pracovní nabídka je pro vás opravdu zajímavá, a se kterými jen ztrácíte čas. Nejde o to zkoušet vše, co se namane. Buď to se tím naprosto vyčerpáte, nebo zjistíte, že jste si dělali naděje u neseriózní firmy. To je nevýhodou internetu, najdete zde sice velké množství pracovních nabídek, ale inzerát si může zadat opravdu každý. Je pak už na zvážení uchazeče, jestli bude důvěřovat nabídkám, které slibují skvělou kariéru, ovšem až po zaplacení vstupního poplatku. A je bohužel hodně firem, které se snaží ze špatné situace na pracovním trhu těžit. Je více než vhodné si před nástupem do pracovního poměru zjistit do jaké firmy chci vůbec nastoupit - nejlépe si ji ověřit v obchodním rejstříku, ale i zadáním názvu společnosti do internetového vyhledávače. Je to nejrychlejší cesta jak se můžete od již podvedených zájemců o práci dozvědět, že firma není seriózní. Nemusíte zbytečně chodit na pohovor a ušetříte tím čas i energii na další, třeba důležitější.


Přehodnoťte své požadavky


Pokud se vám už delší dobu práci nedaří najít, může to být signálem k přehodnocení požadavků. Není tím míněno přemýšlet hned o snížení svých nároků a smířit se s nízkým platem a podřadnou prací jen abych byl zaměstnaný. Spíše opravdu přemýšlejte o přehodnocení kritérií, podle kterých jste doposud hledali. Možná už obor, ve kterém jste posledních několik let pracovali, přestal být perspektivní a je potřeba se přizpůsobit změnám. Doby, kdy se v mládí nastoupilo do podniku, kde jste zůstali do důchodu, jsou dávno pryč. Je nutné hledat pozici novou, třeba i ve stejném oboru nebo právě v úplně jiném. Pro někoho může být ztráta zaměstnání příležitost začít s vlastním podnikáním. Důležitá je změna v našem uvažování a nebát se nabídek z jiných oborů, než které doposud známe. Vše nové se můžete naučit stejně jako v předchozím zaměstnání. To, co teď známe, jsme se taky museli naučit.

Doplňte si vzdělání nebo využijte třeba i rekvalifikačních kurzů úřadu práce. Nejdůležitější je neklesat na mysli. Investovat do svého vzdělání je nejlepší investicí, která nám otevře dveře do budoucna. Vzdělávat se je možné v každém věku. I uchazeči starších ročníků, kteří mají chuť na sobě pracovat, mají možnost se dobře uplatnit, pokud svým postojem dají najevo, že ještě nepatří do starého železa. Jednoduše se sami ještě neodepsali a jsou ochotni se stále učit novým věcem. Takový člověk personalisty zaujme.

Uvědomte si své kvality a čeho si na sobě ceníte. Paradoxně jsme schopní lehce vyjmenovat to, co nám nejde, a co neumíme, ale najít sami na sobě kladné vlastnosti bývá už složitější. Není to tím, že by žádné nebyly, akorát jim nepřikládáme váhu, protože nám nepřipadají výjimečné, ale běžné. Je důležité si uvědomit, že nám sice připadají normální, ale pro někoho jiného mohou být právě vaše schopnosti výjimečné. Třeba dokonce přesně odpovídají požadavkům na zaměstnance některé z prosperujících společností. Zeptejte se svých blízkých či přátel ať vám řeknou jaké vlastnosti u vás hodnotí kladně, a na kterých byste ještě mohli něco změnit. Nestyďte se využít třeba i poradenských center úřadu práce. Je velmi důležité, jak při pohovoru působíte. Rezignovaný člověk, který už sám sobě nevěří, že práci najde, jen těžko přesvědčí personalistu, že právě on je ten pravý na danou pozici.


Jak hledat


Největší množství nabídek zaměstnání najdete na internetu prostřednictvím pracovních portálů, kde si můžete pohodlně vyhledat nabízené pracovní pozice ve vašem okolí. Pokud si založíte tzv. hlídacího psa, tak ten vám vždy, když najde pozici podle vámi zadaných parametrů, pošle upozorňující email hned, jak se nabídka objeví. Na většině pracovních portálů najdete i užitečné rady jak se připravit na pohovor včetně vzoru životopisu či motivačního dopisu. Kromě zmíněných pracovních portálů je možné využít i pracovních agentur, které vyhledávají zaměstnance pro své klienty. Stačí se jen zaregistrovat. Jistě není na škodu sledovat i nabídku úřadu práce. I zde se dají najít zajímavé pracovní nabídky. Možností jak hledat je mnoho a jde jen o to si najít tu, která bude ta pravá právě pro vás.


Vývoj nezaměstnanosti


K 31. březnu 2010 bylo bez práce 572 824 lidí. To je o 10 311 méně než ke konci února 2010, meziročně přibylo 123 912 nezaměstnaných. Míra registrované nezaměstnanosti dosáhla 9,7 %. Podporu v nezaměstnanosti poskytovaly v březnu 2010 úřady práce 199 384 uchazečům o zaměstnání, tedy 34,8 % osob vedeným v evidenci. Úřady práce evidovaly k 31. březnu 2010 celkem 33 1371 volných pracovních míst. To je o 1 017 volných míst více než v předchozím měsíci. Na jedno volné pracovní místo nyní připadá v průměru 17,3 uchazeče.


Graf 1: Vývoj míry nezaměstnanosti v ČR za předešlých 12 měsíců

Vývoj nezaměstnanosti

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí





 

 Pracovní příložitosti ve finančnictví

Nejzajímavější nabídky z finančího sektoru najdete jen na jobs.finance.cz!

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: SOCIÁLNÍ PODPORA