Vláda posoudí návrh na bezpečnostní prověrky u veřejných zakázek

16.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Ministři se budou v pondělí zabývat návrhem na zavedení bezpečnostních prověrek u osob, které se podílí na rozhodování o veřejných zakázkách. Zda se to bude týkat tendrů s hodnotou nad 200 milionů nebo nad 500 milionů korun, záleží na variantě, kterou vláda schválí. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Martin Ayrer. Záměr budoucí úpravy zákona o veřejných zakázkách pochází z dílny MMR a Národního bezpečnostního úřadu.

Smyslem záměru je efektivnější boj proti možné korupci zejména státních zaměstnanců. "Předepsané osvědčení budou muset mít minimálně ti, kteří jménem zadavatele rozhodují o výběru nejvhodnější nabídky a o podpisu smlouvy," řekl ČTK mluvčí. "V současné době nemusí mít zmiňované osoby žádné osvědčení," dodal Ayrer.

Cílem úpravy je podle mluvčího zajistit při zadávání veřejných zakázek nad příslušný limit u vybraných osob bezpečnostní spolehlivost podobnou jako u osob v oblasti zahraničního obchodu s vojenským materiálem či v oblasti atomové energie, tedy pro profese, které stát považuje za důležité. Kterých vybraných osob se zákonná povinnost dotkne, bude záležet na konkrétním zadavateli.

Podle návrhu má být za citlivou činnost prohlášen minimálně činnost spočívající ve výběru nejvhodnější nabídky a podpisu smlouvy. Obecně je citlivou činností taková aktivita, pro jejíž výkon musí mít fyzická osoba osvědčení o bezpečnostní způsobilosti.

Z elektronického přehledu veřejných zakázek vyplývá, že jen tento týden bylo vypsáno několik tendrů v hodnotě na půl miliardy korun. Například Správa železniční dopravní cesty vypsala výběrové řízení na modernizaci trati České Budějovice - Nemanice I v hodnotě jedné miliardy korun. Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava zase za 734 milionů korun hledala poskytovatele služeb v lesnictví. Vysoké učení technické v Brně vyhlásilo soutěž na výstavbu vzdělávacího komplexu za 935 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK