BBC: MMF navrhuje dvě nové daně pro bankovní sektor

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. dubna (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) navrhuje dvě nové daně pro bankovní sektor, které by měly zajistit prostředky k hrazení nákladů na budoucí finanční krize. Vyplývá to podle internetového serveru BBC z dokumentů MMF pro vlády skupiny předních průmyslových a rozvíjejících se zemí G20.

Návrh MMF zahrnuje kromě základní daně, která by měla zpočátku jednotnou sazbu, rovněž daň na zisky a odměny v bankách. Podle BBC jsou návrhy radikálnější, než se očekávalo, a mohly by banky velmi vystrašit. Tyto daně by podle MMF měly platit rovněž pojišťovny a další finanční instituce.

Britský ministr financí Alistair Darling zprávu MMF přivítal. "Chceme, aby byly návrhy dohodnuty co nejdříve," uvedl Darling, jenž by se měl tento týden zúčastnit setkání ministrů financí a centrálních bankéřů G20 ve Washingtonu. "Domnívám se, že je šance na dosažení dohody. Nemusela by být přesně v té formě, o které mluví MMF," dodal.

Podle agentury Reuters je však dohoda tento týden nepravděpodobná, a to nejen kvůli nejistotě, zda na setkání G20 dorazí zástupci z Evropy, kde byla letecká přeprava narušena sopečným prachem z islandské sopky.

Ministři financí Evropské unie o víkendu na svém neformálním zasedání v Madridu nedosáhli ohledně možného zdanění bank žádné dohody. Zdanění bank má sice širokou podporu, názory na jeho podobu a na využití získaných peněz se však různí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK