Japonské akcie výrazně posílily díky dobrým výsledkům Applu

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. dubna (ČTK) - Japonské akcie dnes výrazně posílily. Čipové společnosti rostly poté, co výsledky amerického výrobce počítačů a spotřební elektroniky Apple překonaly očekávání analytiků. Hlavní index tokijské burzy Nikkei se zvýšil o 1,7 procenta na 11.090,05 bodu.

Společnost Apple oznámila, že zvýšila čtvrtletní zisk o 90 procent na 3,1 miliardy dolarů (58 miliard Kč). Dodala, že více než zdvojnásobila prodej mobilních telefonů iPhone na rekordních 8,75 milionu.

Japonská firma Toshiba, která je dodavatelem paměťových čipů NAND pro mobily iPhone, posílila téměř o tři procenta. Vzhůru zamířili rovněž dodavatel přístrojů pro testování čipů Advantest a producent zařízení pro výrobu čipů Tokyo Electron.

Japonský výrobce polovodičů Elpida Memory posílil o čtyři procenta. Firma uvedla, že za uplynulý finanční rok pravděpodobně vykáže zisk dvě miliardy jenů (zhruba 400 milionů Kč), ačkoli analytici počítali se ztrátou.

Na devizovém trhu euro mírně oslabilo vůči dolaru kvůli přetrvávajícím obavám ohledně problémů se zadlužením v Řecku. V závěru tokijského obchodování se kurz jednotné evropské měny snížil o 0,1 procenta na 1,3420 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK