V ČR se poprvé od roku 2002 nepostavily ve čtvrtletí žádné sklady

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - V Česku nebyla za letošní první čtvrtletí poprvé od roku 2002 dokončena žádná nová skladová hala. V tiskové zprávě to dnes sdělila realitní poradenská společnost King Sturge. Poptávka po nájmech skladů ale vzrostla.

"Stále platí, že spekulativní výstavba byla zastavena. Celkem 69.000 metrů čtverečních nových hal se nyní staví v zásadě na míru pro předem sjednaného nájemce," uvedl vedoucí oddělení průmyslových a logistických nemovitostí King Sturge Milan Korbelář.

Za první tři měsíce letošního roku se v Česku pronajalo 158.000 metrů čtverečních skladů. Ve srovnání s posledním čtvrtletím 2009 je to nárůst o 42 procent, meziročně dokonce o 84 procent. Z celkové poptávky připadlo 110.000 čtverečních metrů na nové pronájmy a expanzi stávajících nájemců, zbytek na obnovené smlouvy. Poptávka po skladech se soustředila hlavně na Plzeňsko a Prahu s jejím okolím.

Mezi největší transakce patřil od ledna do března pronájem 26.000 metrů čtverečních společností CEVA v CTPark Bor na Tachovsku. Nejúspěšnějším developerem byla v prvním čtvrtletí společnost ProLogis, která podepsala nájemní smlouvy na více než polovinu celkové poptávky.

Zvýšená poptávka vedla ve srovnání s předchozím čtvrtletím ke snížení neobsazenosti asi 0,7 procenta na aktuální úroveň 16,9 procenta. Podle odborníků ale poptávka nebyla natolik silná, aby opět nastartovala spekulativní výstavbu. Na konci prvního čtvrtletí bylo v Česku celkem 3,36 milionu metrů čtverečních moderních skladů.

Údaje o trhu průmyslových a logistických nemovitostí v Česku za první čtvrtletí 2010, které se týkají celkové nabídky, poptávky a míry neobsazenosti, jsou výsledkem spolupráce poradenských společností King Sturge, DTZ a CB Richard Ellis.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK