Koruna posílila k euru o sedm haléřů, vůči dolaru stagnuje

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Česká měna dopoledne spolu s okolními měnami posílila vůči euru, zatímco k dolaru stagnuje na předchozím závěru. V 11:00 byla proti úterku k euru silnější o sedm haléřů na 25,25 Kč/EUR a k dolaru stála na 18,80 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka přesvědčily korunu i okolní měny k růstu firemní výsledky. "Hlavní pozornost trhů zůstává upřena k firemním výsledkům. A ty jsou opravdu dobré. Další hvězdou této výsledkové sezóny se stal Apple. Firemní čísla udělala dojem i na středoevropské měny, které dopoledne posilují," uvedl.

Posílení koruny podle Vlka nezabránil ani další "holubičí" komentář z České národní banky. Viceguvernér Miroslav Singer upozornil, že nelze vyloučit další snížení úrokových sazeb v případě výraznějších protiinflačních tlaků. "Tentokrát ale šlo o komentář od zástupce ČNB, který hlasoval pro snížení sazeb na minulém jednání, nejde tak o posun názorů v bankovní radě," upozornil Vlk.

Dnes by se měla konat schůzka zástupců Řecka s Mezinárodním měnovým fondem, Evropskou unií a Evropskou centrální bankou. Jednat se bude o finanční pomoci, připomněl Vlk. "Pravděpodobnost, že o ni Řecko oficiálně požádá, přitom roste. Výnosy řeckých dluhopisů i spready řeckých CDS znovu skočily vzhůru a pohybují se na historicky nejvyšších hodnotách. Za takových podmínek by financování dluhu přes trh nebylo možné udržet po delší dobu. Špatnou zprávou také je, že ani po sanaci Řecka eurozóna z rozpočtových problémů jen tak nevybředne," uvedl Vlk.

Na euru je podle něj opatrnost před zprávami o Řecku znát. Měna neposiluje spolu s akciemi, naopak vůči dolaru dnes dopoledne lehce ztrácí na 1,343 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK