Italská automobilka Fiat v prvním čtvrtletí prudce snížila ztrátu

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 21. dubna (ČTK) - Italská automobilka Fiat v prvním čtvrtletí snížila čistou ztrátu na 25 milionů eur (zhruba 630 milionů Kč) ze 410 milionů eur před rokem. Oznámila to dnes firma. Upozornila, že její automobilová divize bude letos zasažena ukončováním programů šrotovného v Evropě.

Fiat dnes rovněž představí svůj pětiletý podnikatelský plán, jenž by měl zahrnovat nové modely a užší spolupráci s americkým partnerem Chrysler. Podle zdroje agentury Reuters obeznámeného s úvahami Fiatu bude součástí plánu rovněž oddělení automobilové divize od ostatních aktivit.

Fiat dnes oficiálně jmenoval novým předsedou správní rady Johna Elkanna. Ten je potomkem zakladatele podniku a zástupcem rodiny Agnelliů, která Fiat ovládá. Elkannovo jmenování bylo ohlášeno již v úterý, kdy z funkce předsedy odstoupil Luca Cordero di Montezemolo. Generálním ředitelem Fiatu zůstává Sergio Marchionne, jenž stál za úspěšnou restrukturalizací podniku.

Fiat v loňském roce vytvořil alianci s americkým výrobcem automobilů Chrysler, který v červnu opustil bankrotový režim. V současnosti vlastní Fiat v americkém podniku pětinový podíl a ovládá rovněž jeho vedení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK