Řecko začalo jednání o podrobnostech pomoci od EU a MMF

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 21. dubna (ČTK) - Řecko zahájilo důležité jednání o podrobnostech pomoci v objemu až 45 miliard eur (1,1 bilionu Kč) s představiteli Mezinárodního měnového fondu, Evropské unie a Evropské centrální banky. Peníze mají pomoci zemi dostat se ze současné dluhové krize. Jednání mají trvat nejméně deset dní. Informují o tom agentury.

Jednání se zaměří na dojednání podmínek pro poskytnutí pomoci od eurozóny a MMF dohodnuté v Bruselu na počátku tohoto měsíce, aby bylo možné tuto pomoc při případné žádosti Řecka o podporu rychle aktivovat. Atény již dříve uvedly, že dávají přednost dalšímu půjčování na mezinárodních trzích, avšak v posledních týdnech zemi prudce rostou na trzích náklady na úvěry.

Řecko se na konci loňského roku dostalo do dluhové krize, když kvůli vysokým dluhům a statistickým manipulacím ztratilo důvěru finančních trhů. To vedlo k prudkému růstu úroků u řeckých dluhopisů na rekordní úrovně. Řecko musí do konce května získat pro refinancování dluhu, splátky úroků a pokrytí rozpočtového deficitu 12 miliard eur.

Jednání by měla trvat nejméně deset dní, některé agentury uvádějí i týdny. Agentura Reuters s odvoláním na zástupce MMF uvedla, že mise bude trvat nejméně 15 dní a výkonná rada MMF by poté měla rychle dokončit případnou dohodu. Podle některých ekonomů a médií bude dokončení ještě rychlejší a ministr financí Jorgos Papakonstantinu by mohl požádat o pomoc již tento týden na zasedání MMF ve Washingtonu.

Řecko mělo v loňském roce deficit rozpočtu 12,7 procenta hrubého domácího produktu. To je asi dvakrát tolik, než dříve uvádělo, a více než čtyřnásobek toho, co povolují pravidla Evropské unie. Atény slibují, že v letošním roce deficit srazí na 8,7 procenta HDP a do roku 2012 pod unijní limit tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK