Zástupci podnikatelů a SPOZ se neshodli v otázce daní

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Představitelé Hospodářské komory a Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) se dnes neshodli v otázce daní. Prezident komory Petr Kužel novinářům po jednání řekl, že podnikatelé nesdílejí názor, že daně musí být vyšší. Předseda SPOZ Miloš Zeman se vyslovil pro mírné zvýšení daně právnických osob a růst základní sazby daně z přidané hodnoty.

"Máme-li získat zdroje, je třeba omezit spotřebu ve prospěch investic. Pokud k tomu nedojde, Česko se z krize nedostane," uvedl Zeman. Rozpočtové příjmy je podle něj třeba zvýšit symetricky, stejně tak symetrické musí být omezení spotřebních výdajů. SPOZ navrhuje zvýšit základní sazbu DPH o dva procentní body na 22 procent, snížená sazba by měla zůstat na deseti procentech.

Zástupci komory a SPOZ se shodli zejména ve velkém důrazu na investiční výstavbu a rozvoj projektů partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP). Je to reálná šance, jak roztočit ekonomiku, podotkl Zeman.

SPOZ ve svém volebním programu tvrdí, že podnikatelé nepotřebují nižší daně, ale zakázky. Nemají-li zakázky, končí ve ztrátě a stejně žádné daně neplatí. Při nedostatku zakázek v době ekonomické krize musí vypomoci stát, a sice tím, že se v rozpočtu přesune část prostředků ze spotřeby na investice. Tyto veřejné zakázky, určené soukromým firmám, musejí být podle SPOZ vypisovány na základě průhledných a veřejných výběrových řízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK