PwC: Světová výroba automobilů letos stoupne na 65 milionů vozů

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 21. dubna (ČTK) - Celosvětová výroba automobilů v letošním roce stoupne na 65 milionů vozů z loňských 57,2 milionu aut. Předpověděla to dnes analytická společnost PricewaterhouseCoopers (PwC). Zlepšila tak svou předchozí prognózu o dva miliony vozů. Produkce nicméně i podle nového odhadu zaostane za 66 miliony vozů z roku 2008.

Automobilový trh se podle firmy začíná postupně zotavovat díky oživení světové ekonomiky. Motorem růstu prodeje automobilů by měly být trhy v Severní Americe a Asii, zejména Čína.

"Automobilový průmysl postupně nachází cestu zpět k normálu," uvedl šéf automobilového odboru PwC Felix Kuhnert. V Číně by měla letos výroba automobilů podle PwC stoupnout na 13 milionů vozů z loňských 11 milionů, napsala agentura DPA.

Výzkumná společnost J.D. Power and Associates nedávno předpověděla, že celosvětový prodej automobilů v letošním roce stoupne o čtyři procenta na 66,9 milionu vozů.

Ve Spojených státech letos J.D. Power očekává nárůst prodeje na 11,7 milionu vozů z loňských 10,4 milionu. V západní Evropě by však měl prodej kvůli ukončování programů šrotovného klesnout o osm procent na 13,7 milionu aut.

Východní Evropa by letos měla zažít mírné oživení poptávky po automobilech. Prodej by se měl zvýšit o procento na téměř 3,2 milionu vozů. K růstu by mělo přispět zejména zavedení šrotovného v Rusku, kde by měl prodej stoupnout o deset procent na 1,6 milionů vozů.

Šéf italské automobilky Fiat Sergio Marchionne již začátkem roku uvedl, že světový automobilový průmysl musí pro své přežití snížit výrobní kapacitu, a to zejména v Evropě. Dodal, že světové automobilky jsou schopny vyrobit 94 milionů automobilů ročně, což je o 30 milionů více, než dokážou prodat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK