ČEZ instaloval 70 turbín do větrného parku v Rumunsku

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Energetická společnost ČEZ dokončila instalaci 70 turbín o celkovém výkonu 175 megawattů do nového větrného parku Fontanele & Cogealac v jihovýchodním Rumunsku. Projekt, do kterého ČEZ investuje 1,1 miliardy eur (zhruba 27,8 miliardy korun), má mít celkovou kapacitu 600 MW. ČTK o tom dnes informovala mluvčí skupiny ČEZ Eva Nováková.

Větrný park v rumunské provincii Dobrudža má mít trojnásobný instalovaný výkon oproti dosud největší provozované větrné farmě ve španělském Guadalajaru. ČEZ předpokládá, že díky tomuto projektu a velkým vodním elektrárnám bude v Rumunsku vyráběno z obnovitelných zdrojů deset procent elektřiny.

Při instalaci turbín byly splněny všechny technické a právní podmínky a firma nyní čeká na povolení k připojení do energetické soustavy. Turbíny zvýší objem energie vyráběné z větrných zdrojů Rumunska více než desetkrát, uvedl ČEZ.

První fáze výstavby má zajistit celkovou kapacitu 347,5 megawattů. Druhou fázi výstavby bude tvořit 101 větrných turbín o výkonu 252,2 MW. Park by měl být hotov v příštím roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK