Největší český blok na biomasu v plzeňské teplárně dodává do sítě

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 21. dubna (ČTK) - Největší český energoblok na spalování biomasy v Plzeňské teplárenské za 870 milionů Kč zahájil dodávku "zelené" elektřiny do distribuční sítě. Podnik tak bude moci vyrábět až 30 procent elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Investice neovlivní cenu tepla v Plzni, která je trvale jedna z nejnižších v zemi, řekl ČTK Tomáš Drápela, ředitel městské teplárny, jejíž nový blok může ročně nahradit až 90.000 tun hnědého uhlí, tedy šestinu potřeb.

Podnik nyní podle výrobního ředitele Zdeňka Dongrese dosahuje největšího podílu výroby ekologické elektřiny mezi všemi klasickými výrobci energie v ČR. Loni firma, která už sedmým rokem spaluje dřevní štěpku spolu s uhlím, zpracovala přes 120.000 tun biomasy, letos 180.000 až 200.000 tun. "Máme dlouhodobé smlouvy s 20 dodavateli, ale uvidíme, jak je budou schopni naplnit," dodal Drápela. Cena biomasy je zhruba 2,5násobná oproti uhlí.

"Jsme nyní schopni spálit až 240.000 tun biomasy. Budeme samozřejmě upřednostňovat to nové zařízení (oproti spoluspalování štěpky s uhlím)," řekl Drápela. Podnik by podle něj byl schopen spálit téměř veškerou biomasu z okolí Plzně, pokud ji sežene. Zajímavě se ale podle Drápely už dva roky rozjíždí cíleně pěstovaná biomasa, jíž letos firma spálí 25.000 až 30.000 tun, trojnásobek oproti loňsku.

"Jedeme ve zkušebním provozu. Dílo ještě není od dodavatele převzaté, ale už jsme se přifázovali na síť a dodáváme zelenou elektřinu do sítě. Stoprocentní provoz bude tak od září," řekl Drápela. Slavnostní spuštění bloku plánuje podnik na 20. května.

Nový kotel spotřebuje až 120.000 tun štěpky ročně, což je 80.000 až 90.000 tun uhlí, protože biomasa má menší výhřevnost. Může pálit 14 tun biomasy za hodinu. Na stejnou kapacitu proto firma postavila sušicí zařízení za dalších 80 milionů korun. Veškeré palivo, které půjde do kotle, bude rozdrceno a vysušeno.

Výkon bloku bude 11,6 megawattu elektrických a 35 megawattů tepelných. "Půjde o významný zdroj i v rámci EU," uvedl technický ředitel Jiří Holoubek. V Česku bude podle něj navíc první postavený za privátní peníze bez dotací. Návratnost investice je desetiletá, stejně jako splatnost půjčky od Komerční banky. Teplárna je nyní bez dluhů, loni doplatila úvěr na uhelný blok aktivovaný v roce 1999.

Elektřina z čisté biomasy má státem garantovanou výkupní cenu o 40 procent vyšší, než kolik podnik inkasuje za energii vyráběnou spoluspalováním s uhlím. Nový blok má dvojnásobnou účinnost oproti klasickým kondenzačním elektrárnám, až 90 procent.

Plzeňská teplárenská loni utržila zhruba 2,5 miliardy korun, téměř o pětinu více než o rok dříve. Hrubý zisk by se měl pohybovat kolem 780 milionů Kč. Předloni činil 900 milionů Kč, ale po odečtení mimořádných příjmů z prodeje akcií Plzeňské energetiky byl 670 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK