Pražská burza o čtvrt procenta posílila

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Pražská burza dnes poprvé v tomto týdnu mírně posílila. Hlavní index PX si připsal 0,27 procenta na 1288 bodů, a to hlavně díky velkému zájmu obchodníků o akcie Komerční banky, vyplývá z výsledků burzy.

Akcie Komerční banky, které dnes zprostředkovaly více než polovinu obchodů, posílily o necelé procento na závěrečných 4156 korun. Už ráno se ale titul dostal nad hladinu 4200 korun a překonal tak pondělní úroveň, kdy se ještě obchodoval s právy na dividendu, upozornila Tereza Špačková z Patria Direct.

Největší zisky si připsaly akcie nejmenšího titulu, sítě autobazarů AAA Auto, a mediální společnosti CME. Akcie AAA Auto si polepšily bezmála o šest procent na 15,61 koruny a akcie CME o 3,42 procenta na 680,50 Kč.

Více než dvouprocentní zisk si připsaly také cenné papíry developera ECM a Unipetrolu. Petrochemická společnost během dneška přidala 2,21 procenta na 180,50 Kč a developer ECM 2,20 procenta na 329,10 Kč.

O více než procento si polepšily ještě akcie textilky Pegas Nonwovens, zatímco cena akcií druhého bankovního titulu na pražské burze, rakouské Erste Bank, ČEZ, tabákové Philip Morris a operátora Telefónica O2 stagnovala.

Největší ztrátu naopak utrpěly akcie technologické firmy KIT digital, a to o 2,69 procenta na 253 Kč. Jednoprocentní ztráta dnes postihla také akcie těžební NWR a v červených číslech dnes končily i akcie developera Orco, jehož věřitelé dnes zamítli předložený plán prodloužení splatnosti dluhopisů. "Držitelé dluhopisů požadují větší důraz na tvorbu hotovosti a zachování výnosů do doby splatnosti. Rozdílná stanoviska managementu a věřitelů bude muset zřejmě vyřešit až pařížský soud, pod jehož ochranou se Orco již 13 měsíců nachází," poznamenal analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič.

kri vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK