Kurz eura klesal kvůli Řecku pátý den za sebou

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. dubna (ČTK) - Kurz eura dnes dál všeobecně ztrácel kvůli nejistotě kolem řešení řecké dluhové krize a proti dolaru klesl na téměř dvoutýdenní minimum. Evropskou měnu srážel nový výrazný vzestup úroků z řeckých dluhopisů, který naznačuje, jaké obavy mají investoři o dlouhodobou schopnost Řecka obsluhovat svůj vysoký státní dluh.

Euro k dolaru odpoledne oslabilo až na 1,3359 USD, nejníže od 9. dubna, a kolem 17. hodiny SELČ se pohybovalo se ztrátou asi 0,3 procenta kolem 1,3390 USD. Dolar i japonský jen naopak díky zvýšené rizikové averzi investorů sílily a dolarový index vůči koši šesti měn získal 0,2 procenta.

Euro oslaboval další nárůst řeckých úroků z dluhu. Úroková přirážka k desetiletým řeckým vládním dluhopisům proti německým se dostala poprvé za 12 let nad pět procentních bodů a úrok 8,4 procenta je už dvouapůlnásobkem německých úroků. Na další rekord také vystoupila cena pojištění řeckého dluhu proti platební neschopnosti. Řecko dnes zahájilo dvoutýdenní jednání o podmínkách finanční pomoci až 45 miliard eur se zástupci Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky, investoři však jsou čím dál netrpělivější.

"Trh ztrácí důvěru v řecké vyhlídky a to tlačí euro dolů. Trh nutí Řecko požádat o pomoc," řekla agentuře Reuters hlavní analytička torontské firmy Scotia Capital Camilla Suttonová. Podle ní by mohlo euro v tomto čtvrtletí klesnout na 1,32 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK