VERZE 2-Unipetrol čeká za 1.kvartál kladný provozní zisk

22.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Unipetrol čeká nejlepší provozní výsledek od Q3/2008...

...

* Rafinérské marže se mezikvartálně více než ztrojnásobily

* Pokračovalo postupné oživení petrochemických marží

* Akcie rostou o 6,7 pct, nejvýš od října 2008

(přidává podrobnosti, souvislosti, reakci trhu)

Unipetrol <UNPEsp.PR> zřejmě za první čtvrtletí vykáže provozní zisk, když mu pomohl nárůst rafinérských marží i pokračující oživení marží v petrochemii.

Firma ve čtvrtek oznámila, že za první tři měsíce letošního roku čeká nejlepší provozní výsledek od třetího čtvrtletí roku 2008, kdy rafinérský a petrochemický sektor srazila na kolena globální finanční krize a následný strmý propad cen ropy. Její akcie reagovaly růstem na nejvyšší úroveň od října 2008.

Unipetrol v posledních pěti kvartálech vždy vykázal provozní ztrátu s výjimkou loňského třetího čtvrtletí, kdy se vyhoupl jen nepatrně do plusu.

"Vykázaný EBIT (provozní zisk) skupiny Unipetrol bude za prvé čtvrtletí 2010 pravděpodobně kladný a podstatně lepší než čtvrtletní EBIT... vykázaný od třetího čtvrtletí 2008," uvedla společnost v odhadu vybraných provozních ukazatelů.

Unipetrol oznámil, že jeho rafinérské marže se za první tři měsíce letošního roku více než ztrojnásobily v porovnání s předchozím čtvrtletím a petrochemické marže pokračovaly v postupném oživení.

Zlepšil se také rozdíl mezi severomořskou ropou Brent a ruským Uralem, a to zejména ke konci prvního kvartálu, a jeho průměrná hodnota 1,41 dolaru byla nejvyšší od začátku roku 2009.

Unipetrol dodal, že za první kvartál vykáže jednorázový příjem okolo 200 milionů korun díky přecenění cen ropy a ropných derivátů. Naopak vývoj směnných kurzů, především u eura vůči dolaru, měl na hospodaření negativní vliv ve výši zhruba 100 milionů korun.

Unipetrol zveřejní kompletní hospodářské ukazatele za první čtvrtletí 13.května.

Akcie Unipetrolu na začátku seance vyskočily na 192,50 korun, čerstvé 18měsíční maximum, a proti středečnímu závěru tak stály výš o 6,7 procenta. Pražský index PX <.PX> mezitím přidával 0,8 procenta.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK