Výrobce dveří Sapeli loni vykázal zisk přes pokles tržeb o 15 pct

22.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Polná (Jihlavsko) 22. dubna (ČTK) - Výrobce dveří Sapeli vykázal vloni pokles tržeb o 15 procent na 1,3 miliardy korun. Do meziročního srovnání se promítlo i to, že předloni měla společnost rekordní prodej díky stavebnímu boomu, sdělil dnes ČTK v tiskové zprávě generální ředitel Jaroslav Vrtal. I přes snížení tržeb vykázal loni podnik čistý zisk 52 milionů Kč. Nezastavily se ani investice.

"Výsledkově se pohybujeme na úrovni roku 2007, tedy roku, který měl standardní ekonomický průběh," zhodnotil ředitel uplynulý rok. Tržby kolem 1,3 miliardy Kč plánuje podnik i pro letošek; výsledky prvního čtvrtletí odpovídaly očekávání. "Oproti stejnému období v loňském roce zaznamenala dokonce naše produkce navýšení o 20 procent," doplnil Vrtal.

V roce 2009 bylo vyrobeno 220.000 kusů dveří Sapeli, což bylo v meziročním porovnání méně o 16 procent. Prodej zárubní se snížil o 27 procent na 172.000 kusů. V letošním plánu je 450.000 kusů technických jednotek.

Kvůli poklesu výroby byla v minulém roce zaváděna úsporná opatření, která měla za úkol snížit náklady. Investiční akce ale zastaveny nebyly. Do modernizace závodů a oprav loni firma vložila 178,6 milionu Kč. V jihlavském závodě Dekor byla dokončena automatizovaná linka na výrobu dveří s umělými povrchy, která je podle údajů firmy nejmodernější v Česku. Stála 300 milionů Kč. Automatizované stroje přibyly i ve výrobě atypických dveřních zárubní.

Sapeli patří mezi největší české výrobce interiérových dveří a zárubní. Má tři výrobní závody, v nichž loni pracovalo v průměru 440 lidí. Produkce se také vyváží - firma působí na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a v posledních dvou letech také v Německu, Bulharsku a Rakousku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK