Rusko se vrátilo na trh eurobondů, získalo 5,5 miliardy dolarů

22.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Moskva 22. dubna (ČTK) - Rusko se dnes po 12 letech vynucené přestávky vrátilo na mezinárodní trhy dluhopisů. Emisí eurobondů, tedy dluhopisů vydaných na západoevropském trhu, získala Moskva 5,5 miliardy dolarů (asi 104 miliard Kč) a poptávka překročila nabídku téměř pětkrát, sdělily dnes agentuře Reuters zdroje z trhu.

Emise je podle jednoho ze zdrojů rozdělena na pětiletý dluhopis s úrokem 1,25 procentního bodu nad výnosem odpovídajících amerických vládních dluhopisů a v objemu dvou miliard dolarů a dále dluhopisu 3,5 miliardy dolarů na deset let s přirážkou 1,35 bodu. Celé úroky ruských dluhopisů by tak měly činit 3,80 a 5,13 procenta.

Celkový poptávaný objem nabízených dluhopisů dosáhl 25 miliard dolarů. "Od roku 1998 uběhla dlouhá doba a je tady velká spousta peněz," řekl jeden fondový manažer. Rusko naposledy využilo mezinárodních finančních trhů z získání peněz v roce 1998, brzy nato se však propadlo do finanční krize a částečně pozastavilo splácení svých závazků.

Ruská emise byla podle analytiků úspěšná, třebaže v důsledku řecké dluhové krize se mezi investory rozšířila nechuť k riziku. Po dluhopisech z nových tržních ekonomik je však mezi investory velká poptávka.

Rusko je považováno investory za perspektivního dlužníka a jeho pozici podporují vysoké ceny ropy, mimořádně nízký státní dluh a rozpočtová disciplína. Premiér Vladimir Putin tento týden slíbil reformovat veřejné finance, aby splnil cíl snížit rozpočtový deficit do roku 2012 ke třem procentům hrubého domácího produktu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK