Euro padá, řecké CDS letí výš po revizi deficitu

22.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝCeny řeckých vládních dluhopisů a euro ve čtvrtek prudce klesly poté, co Eurostat revidoval odhad rozpočtového deficitu Řecka za loňský rok...

...téměř o celý procentní bod vzhůru na 13,6 procenta. [ID:nDOL234881]

Cena pojištění řeckého státního dluhu proti platební neschopnosti (CDS) podle dat CMA DataVision vzrostla na rekordních 524.100 eur za expozici vůči řeckým dluhopisům za 10 milionů eur z 485.700 eur při závěru obchodování v New Yorku.

Spread výnosů 10letých řeckých vládních dluhopisů vůči referenčním německým obligacím <GR10YT=TWEB><DE10YT=TWEB> vyskočil na čerstvé 12leté maximum 542 bazických bodů proti středečnímu závěru na 516 bps, když výnos z řeckého dluhopisu vystřelil na čerstvý rekord 8,5 procenta.

Euro mezitím oslabilo na dvoutýdenní minimum 1,3353 dolaru z úrovně poblíž 1,3410 před údaji <EUR=>.

"Důvodem je pouze ta vzestupná revize a dohady, že ten deficit bude přes 14 (procent)," řekl nejmenovaný dluhopisový dealer v Londýně.

Prohloubily se také spready portugalských vládních dluhopisů vůči německým papírům, což vzbuzuje obavy, že řecké potíže by mohly mít dopad na další jihoevropské země.

Řecko potřebuje příští měsíc získat 10 miliard eur a investoři jsou čím dál více přesvědčeni, že země bude muset čerpat z balíčku poskytnutého eurozónou a MMF.

Řecko ve středu zahájilo jednání s představiteli eurozóny a MMF o potenciální pomoci a tříletém plánu ekonomické politiky, nicméně Atény by peníze mohly čerpat zřejmě až za několik týdnů. [ID:nLDE63K0CE]

"Pozornost se přesunula od obav o likviditu k tomu, že trh započítává restrukturalizaci dluhu či možnou platební neschopnost," uvedl Lee Hardman, měnový ekonom z Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

"Je zde také nebezpečí nákazy ostatních zemí, rizika jsou velmi nachýlená k dolní straně."

(Londýnská redakce; Přeložil: Jan Schmidt)

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK