Schodek veřejných financí Slovenska loni stoupl na 6,77 pct HDP

22.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 22. dubna (ČTK) - Deficit veřejných financí Slovenska loni činil 6,77 procenta hrubého domácího produktu. Informoval o tom dnes na svých internetových stránkách slovenský statistický úřad. Vláda premiéra Roberta Fica čekala schodek 6,3 procenta HDP. Údaje nejsou definitivní, v roce 2008 schodek veřejných financí činil 2,3 procenta HDP.

Kabinet původně pro loňský rok počítal se schodkem 2,1 procenta HDP, později však svůj odhad kvůli negativním vlivům hospodářské krize zvýšil na 6,3 procenta. Letos chce vláda snížit schodek veřejných financí na 5,5 procenta HDP.

Udržení dobré kondice veřejných financí bylo jedním z kritérií, která se hodnotila před loňským vstupem Slovenska do eurozóny. Ministerstvo financí plánuje snížit veřejný schodek na tři procenta požadovaná Evropskou unií v roce 2012.

Staistický úřad EU Eurostat dnes oznámil, že rozpočtový deficit eurozóny loni vzrostl na 6,3 procenta HDP ze dvou procent v roce 2008. V celé EU schodek vzrostl na 6,8 procenta ze 2,3 procenta. V obou případech jde o největší růst v historii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK