Čistý zisk ABB do března klesl o 29 procent na 464 milionů dolarů

22.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych/Praha 22. dubna (ČTK) - Čistý zisk švýcarské strojírenské společnosti ABB, která působí také v České republice, v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně klesl o 29 procent na 464 milionů dolarů (asi 8,78 miliardy korun). Tržby se kvůli úbytku zakázek snížily o 11 procent na 6,93 miliardy dolarů, informovala dnes ABB v tiskové zprávě.

Výrazný vliv na pokles tržeb měl nižší počet zakázek, které klesly o 19 procent na 8,06 miliardy dolarů. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali nižší pokles zisku i vzhledem k tomu, že firma na konci letošního roku plánuje omezit náklady o tři miliardy dolarů v porovnání s rokem 2008.

"Vzhledem ke zlepšení globálního hospodářství jsme opatrně optimističtí, že tento trend se bude nadále kladně projevovat v našich oborech s krátkým cyklem, zejména na rozvíjejících se trzích, a to v důsledku růstu průmyslové výroby," komentoval výsledky generální ředitel ABB Joe Hogan. Trvalejší růst v oborech s delším cyklem očekává firma až ve druhé polovině roku.

"Máme za sebou náročné první čtvrtletí, pokud jde o energetiku," dodal Hogan. "Díky pokroku, kterého jsme dosáhli v rámci našeho programu na snižování nákladů, zůstává však naše ziskovost v cílovém pásmu," doplnil.

ABB vyrábí širokou škálu strojního zařízení, včetně vybavení pro elektrárny nebo pro těžební společnosti. Firma má kolem 117.000 zaměstnanců ve více než stovce zemí světa. V České republice působí v osmi lokalitách a zaměstnává více než 2700 lidí.

V Česku nedávno ABB uzavřela smlouvu o převzetí výroby polovodičů od společnosti Polovodiče, člena ČKD Group. Výrobní kapacita pro výkonové polovodiče má ABB pomoci vyrovnat se s rostoucí poptávkou, kterou podle firmy přináší vyšší využívání obnovitelné energie a snaha o zvýšení energetické efektivnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK