ICC: Vyhlídky na výraznou a trvalou obnovu obchodu jsou smíšené

22.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Vyhlídky na výraznou a trvalou obnovu obchodu jsou smíšené, přístup k cenově dostupnému obchodnímu financování omezený, protekcionismus stále problémem. Tak se dnes vyjádřila Mezinárodní obchodní komora (ICC) na základě průzkumu v oblasti financování obchodu. Ten obsahuje odpovědi získané od 161 bank ze 75 zemí.

"Výzkum roku 2010 potvrdil, že současná globální krize financování pokračuje a ovlivňuje finanční instituce a trhy po celém světě,” uvedla zpráva. Celkem 12procentní pokles objemu obchodu v loňském roce je prý nejprudším poklesem od druhé světové války.

Předpovědi pro roky 2010 a 2011 jsou podle výzkumu stále opatrné. Mnohé banky očekávají, že ekonomické otřesy budou i nadále převládat. Nicméně 84 procent respondentů odpovědělo, že očekává v tomto roce nárůst poptávky po tradičních obchodních produktech, jako jsou obchodní a záložní akreditivy a záruky.

Na 60 procent respondentů uvedlo, že obchodní finanční činnost poklesla mezi rokem 2008 a 2009. Zhruba dvě pětiny finančních institucí zaznamenaly pokles objemu exportních akreditivů, které mají vývozcům zajistit bezproblémový příchod plateb ze zahraničí. Na 26 procent z nich upozornilo na pokles importních akreditivů, 51 procent pak nepocítilo žádnou změnu od roku 2008.

ICC uvedla, že pokles obchodu byl nižší v některých oblastech, zejména v Asii. Většina partnerů z Číny měla prospěch z fiskálního stimulačního balíčku a z oživení čínského importu. V celosvětovém srovnání byl nejvíce postižen export trvanlivého zboží, zatímco obchod se zbožím netrvanlivým (jako oblečení a jídlo) klesl nejméně. Obchod se službami byl obecně odolnější vůči krizi než obchod se zbožím.

Náklady na financování obchodu zůstávají podstatně vyšší než před globálním poklesem ekonomické aktivity, ačkoliv poptávka po financování je stále vysoká. Přibližně 30 procent respondentů uvedlo, že se v roce 2009 zvýšily poplatky za komerční akreditivy, zálohy a záruky. Tento nárůst byl připisován větším finančním nákladům, zvýšení základního kapitálu a zvýšenému riziku pro protistrany.

Znepokojující jsou také intenzívní kontroly dokumentů ze strany bank. Na 34 procent respondentů tvrdí, že zaznamenali zvýšený počet zamítnutých žádostí o financování obchodu, což je zvýšení v porovnání s 30 procenty v roce 2009. Počet pochybností či jiných nesrovnalostí zůstává vysoký, 44 procent respondentů má s takovými nesrovnalostmi zkušenosti. V porovnání se 48 procenty v loňském roce, kdy byla finanční krize na vrcholu, je to ale pokles.

"Tento trend, vzhledem k tvrzení, že nesrovnalosti mají velmi malý či žádný základ, je znepokojující a může narušit bezúhonnost dokumentárního úvěru, jako možného prostředku pro urovnání mezinárodního obchodu,“ varovala zpráva ICC.

Mezinárodní obchodní komora ICC byla založena v roce 1919, sídlí v Paříži. Dnes reprezentuje tisíce společností a asociací z více než 130 zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK