Nokia snižuje výhled marže, chybí jí smartphone

22.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Nokia <NOK1V.HE> ve čtvrtek snížila výhled marže u své klíčové divize telefonů, když tento největší výrobce mobilních telefonů na světě...

...čelí potížím na trhu s dražšími modely, a její akcie reagovaly prudkým poklesem.

Nokia stále postrádá špičkový model, jenž by mohl konkurovat iPhonu od společnosti Apple tři roky od jeho uvedení na trh. Posledním luxusním telefonem a hitem finské firmy byl model N95, uvedený na trh v roce 2006.

"Každý chce iPhone a jejich konkurenti jim to teď znemožnili," řekl David Buik ze společnosti BGC Partners.

Akcie společnosti ve 13:05 padaly o 12,8 procenta a stahovaly evropský technologický index DJ Stoxx <.SX8P> níž o 3,4 procenta.

Apple <AAPL.O> v úterý večer vykázal čtvrtletní výsledky výrazně nad odhady trhu díky rekordním prodejům iPhonů, oznámil silnou předpověď tržeb a jeho akcie ve středu uzavřely o 6 procent výš na historickém maximu. [ID:nDOL123328]

"Nadále čelíme tvrdé konkurenci, pokud jde o nejkvalitnější produkty našeho portfolia mobilních přístrojů," uvedl generální ředitel Olli-Pekka Kallasvuo.

Jádrový zisk na akcii za první kvartál vzrostl proti stejnému období před rokem o 40 procent na 0,14 eura, a zaznamenal tak první meziroční zvýšení od druhého čtvrtletí roku 2008. Analytici oslovení Reuters nicméně v průměru očekávali výsledek 0,15 eura.

Nokia současně snížila předpokládanou marži zisku v divizi telefonů na 11 až 13 procent z dříve očekávaných 12 až 14 procent.

Zisky celé společnosti podpořilo masivní snižování nákladů, když Nokia v loňském roce zrušila tisíce pracovních míst s cílem zredukovat náklady jen v samotné klíčové divizi telefonů o více než 700 milionů eur.

Prodeje firmy, která vyrábí jeden ze tří telefonů prodaných na celém světě, vzrostly v období od ledna do března oproti stejnému období před rokem o 3 procenta, a stouply tak rovněž poprvé od druhého čtvrtletí roku 2008.

[HELSINKI/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK