Panasonic může převzít závod na výrobu obrazovek IPS Alpha

22.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. dubna (ČTK) - Výrobce televizorů Panasonic může podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zcela převzít závod na výrobu obrazovek IPS Alpha v průmyslové zóně Triangle v Žatci. Obchod je součástí celosvětové fúze těchto dvou japonských firem. S transakcí nyní vyslovil souhlas i český antimonopolní úřad. Panasonic má v Česku dva závody na výrobu televizorů, v Plzni a právě v zóně Triangle u Žatce.

"Japonská společnost Panasonic prostřednictvím schvalované transakce získá výlučnou kontrolu nad IPS Alpha, kterou dosud kontroluje společně s další japonskou společností Hitachi Displays Limited," uvedl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Panasonic je celosvětově činný především ve výrobě a prodeji spotřební a průmyslové elektroniky. V ČR pak zejména v prodeji spotřební elektroniky, výrobě a prodeji LCD a plasmových televizorů, výrobě elektronických součástek a softwaru. IPS Alpha se v České republice soustředí na výrobu LCD panelů pro ploché obrazovky o velikosti 23 až 37 palců

"Úřad konstatoval, že v důsledku spojení nedochází k podstatné změně tržních struktur. Fúze tedy nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže," uvedl Rafaj.

Důvodem je, že obě firmy působí celosvětově, že společná kontrola dvou firem nad IPS Alpha se změní na výlučnou ze strany Panasoniku a to, že Panasonic byl již nyní hlavním odběratelem displejů IPS Alpha.

V současnosti v zóně Triangle působí Panasonic a IPS Alpha v jedné hale. Před příchodem Panasoniku působila v zóně společnost Hitachi, loni tam ale ukončila výrobu a propustila všech 772 zaměstnanců. IPS Alpha vstoupila do zóny v roce 2006, o rok později zahájila výrobu. V závodě pracuje 780 lidí, původním předpokladem bylo vytvoření až 2000 pracovních míst. Panasonic začal televizory v zóně vyrábět loni.

duk jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK