ROZHOVOR-Silná koruna vytváří prostor pro nižší sazby -Tomšík

22.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Posilování koruny je "docela...

...nebezpečné"

* Silná koruna může ohrozit křehké oživení, inflační cílení

* Rizikem je také výhled pomalejšího růstu sazeb v eurozóně

Tempo posilování koruny ohrožuje inflační prognózu České národní banky (ČNB) a vytváří prostor pro další snížení úrokových sazeb, řekl Reuters člen bankovní rady Vladimír Tomšík.

Tomšík uvedl, že příliš silná koruna může otřást prognózou centrální banky, jež počítala s postupným oživením ekonomiky a vzestupem inflace směrem k inflačnímu cíli.

Za další významné riziko působící proti růstu cen označil výhled pomalejšího růstu úrokových sazeb v eurozóně.

Tomšík byl jedním ze dvou členů bankovní rady, kteří na posledním měnovém jednání koncem března podpořili návrh na snížení úrokových sazeb o 25 bazických bodů. Většina čtyř hlasů nicméně rozhodla o zachování hlavní zápůjční sazby na současném historickém minimu 1,0 procenta.

Protiinflační rizika, která vnímal při březnovém hlasování, přitom podle Tomšíka stále existují.

"Aktuální výrazné posilování kursu je docela nebezpečné," řekl Tomšík v rozhovoru určeném ke zveřejnění ve čtvrtek. "Příliš silný kurs může ohrozit... nejen exporty, ale celou naši prognózu včetně toho, že nepůjdeme k inflačnímu cíli."

Poslední, únorová verze makroekonomické prognózy ČNB počítá letos s růstem hrubého domácího produktu o 1,4 procenta a návratem inflace ke dvouprocentnímu cíli na horizontu transmise měnové politiky během příštích 12 až 18 měsíců.

"Jestli je tento výhled ohrožen, pak je otázka, jestli není namístě sazby ještě snížit," dodal Tomšík.

ČNB naposledy snížila dvoutýdenní zápůjční sazbu v prosinci a v aktuální prognóze počítá s delší stabilitou měnové politiky a postupným zpřísňováním ve druhé polovině letošního roku.

Nicméně tempo zpevňování koruny je vyšší, než ČNB očekávala. Před týdnem se koruna vyhoupla na sedmiměsíční maximum 25,015 za euro <EURCZK=> a meziročně je silnější o 6 procent.

Centrální banka předpovídala v prvním kvartále průměrnou hodnotu koruny 25,8 za euro.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK