Nizozemský developer Bouwfonds chce v ČR postavit 1000 bytů

22.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Nizozemská developerská společnost Bouwfonds připravuje v Česku výstavbu přibližně 1000 bytů a rodinných domů. Investice do plánovaných projektů překročí miliardu korun. Stavby mají vyrůst například v Ostravě, Hradci Králové nebo Pardubicích, řekl dnes na tiskové konferenci jednatel tuzemské části firmy Petr Kouřil.

Datum zahájení výstavby bude podle manažera záviset na vývoji trhu. Bouwfonds prý sice financuje stavby jen z vlastních zdrojů, zpravidla ale nezahajuje výstavbu dříve, než má v průměru předem prodaných 50 procent bytů.

"Nyní připravované projekty prochází povolovacími řízeními, abychom až přijde lepší doba, mohli hned zahájit stavbu," uvedl Kouřil. Většina z plánovaných projektů má již vydané územní rozhodnutí, některé jsou podle něj těsně před vydáním stavebního povolení.

Bouwfonds působí v Česku od roku 1995. Od té doby postavil zvláště v tuzemských regionech kolem 1000 bytů a rodinných domů, do kterých investoval dvě miliardy korun. Největší projekt firmy se nachází v Jihlavě, kde firma dosud postavila 680 bytových jednotek. Byty společnost postavila také například v Brně, Berouně nebo Kutné Hoře, dva aktuální projekty má též v Praze na Barrandově a v Stodůlkách.

Bouwfonds je součástí nizozemské finanční skupiny Rabobank. Rozvíjí realitní projekty ve 12 evropských zemích, ročně prodává přes 10.000 bytů. Stejně jako další stavitelské společnosti se ale i Bouwfonds podle jeho českého jednatele potýká kvůli hospodářské krizi s poklesem poptávky a tržeb.

dnv vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK