Výrobní ceny v USA v březnu vzrostly o 0,7 procenta

22.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 22. dubna (ČTK) - Výrobní ceny ve Spojených státech v březnu podle sezonně přepočtených údajů vzrostly o 0,7 procenta, zatímco o měsíc dříve se naopak o 0,6 procenta snížily. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce. Za březnovým růstem jsou hlavně vyšší ceny pohonných hmot, ale i potravin. Meziročně růst výrobních cen zrychlil na šest procent z únorových 4,4 procenta.

Růst za březen je silnější, než se čekalo. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že ceny výrobců se v březnu zvýší pouze o 0,4 procenta. U meziroční změny analytici čekali zrychlení tempa růstu na 5,8 procenta.

Meziroční růst je nejvyšší od září 2008. Relativně slabý růst jádrové inflace ale naznačuje, že inflace zatím neznamená vážnější problém. Pokud by se totiž nebraly v úvahu kolísavé ceny potravin a energií, pak se výrobní ceny za březen zvýšily jen o 0,1 procenta. To je stejný růst jako v únoru.

Ministerstvo sdělilo, že ze 70 procent je za březnovým růstem výrobních cen zdražení u potravin. Jejich ceny stouply o 2,4 procenta, což je největší skok od ledna 1984. Ceny benzinu se zvýšily o 2,1 procenta, zatímco v únoru se o 7,4 procenta snížily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK