Datovými schránkami za půl roku prošlo deset milionů zpráv

22.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Uživatelé datových schránek poslali za první půlrok od spuštění projektu do ostrého provozu deset milionů zpráv. Ušetřili tak 200 milionů korun, které by museli zaplatit za doporučené psaní. Uvedlo to ministerstvo vnitra v tiskové zprávě.

"Denně odešlou uživatelé až 110.000 datových zpráv, navíc 96 procent z odeslaných zpráv si vyzvednou přihlášením. To společně s absolutním počtem odeslaných zpráv dokazuje, že datové schránky fungují, naprostá většina uživatelů je aktivně využívá a nemá s jejich obsluhou vážnější problémy," uvedl náměstek ministra vnitra pro informatiku Jaroslav Chýlek.

Odesílání datových zpráv je pro uživatele bezplatné, pouze náklady za odesílání datových zpráv orgánů veřejné moci hradí stát ze státního rozpočtu. Náklady státu za provoz datových schránek dosahují v současné době 15 Kč bez daně z přidané hodnoty za jednu datovou zprávu. Při průměrné ceně 20 Kč za doporučenou zásilku dosavadní úspora státu dosahuje téměř 50 milionů korun.

Datové schránky od listopadu 2009 povinně používají všechny orgány veřejné moci a právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku. Pro fyzické osoby nebo podnikající fyzické osoby je zřízení schránky dobrovolné. Uživatel datové schránky už nemusí chodit kvůli úředním dopisům na poštu, protože dokumenty od státu mu chodí elektronicky. Datovou zprávu si tak může po připojení k internetu kdykoliv vyzvednout ze svého počítače. Od poloviny roku budou moci uživatelé do datových schránek posílat i soukromé zprávy.

Ministerstvo vnitra eviduje 380.246 aktivovaných datových schránek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK