Řecko musí zvážit další setrvání v eurozóně, řekl německý politik

22.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 22. dubna (ČTK) - Řecko musí zvážit své další setrvání v eurozóně. Ekonomickému listu Handelsblatt to dnes řekl německý politik Frank Schäffler, jehož svobodní demokraté (FDP) jsou v koalici s konzervativci (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Schäffler řekl, že Řecko bude buď šetřit, anebo půjde z eurozóny.

"Jestliže Řecko nebude schopno prosadit plán úsporných opatření, musí se dobrovolně rozhodnout pro odchod z eurozóny," řekl Schäffler v rozhovoru, který vyjde v pátek. Schäffler je v rámci FDP považován za experta na finance a jeho strana za politické seskupení, které podporuje v Německu podnikání.

Statistický úřad Eurostat dnes oznámil, že Řecko mělo v loňském roce deficit rozpočtu 32,34 miliardy eur (asi 820,3 miliardy Kč). To je 13,6 procenta hrubého domácího produktu a je to horší výsledek, že se dosud uvádělo. Řecká vláda začátkem roku tvrdila, že deficit se loni pohyboval kolem 12,7 procenta HDP, později odhad zpřesnila na 12,9 procenta.

Nová statistika se okamžitě odrazila na náladě investorů, kteří poslali ceny řeckých aktiv prudce dolů. Spolu s nimi ale začaly výrazně klesat i ceny aktiv v dalších mladých ekonomikách v Evropě, především těch, které mají největší dluhy.

Výnos z dvouletých dluhopisů řecké vlády prudce vzrostl a vystřelil nad deset procent. Evropská komise sice tvrdí, že Řecko je pořád ještě na cestě ke zlepšení a ke splnění cíle snížit letos rozpočtový deficit o plné čtyři procentní body, reakce finančních trhů ale naznačuje, že investoři si myslí své.

Pokud má Řecko svůj závazek splnit a deficit rozpočtu letos opravdu srazit o slíbené čtyři procentní body, pak bude muset šetřit ještě víc. Už teď má ale tamní vláda problémy s tím, aby obyvatele o nutnosti úsporných opatření přesvědčila. V Řecku se v poslední době stávkuje a lidé nechtějí o dalším šetření ani slyšet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK