Euro se kvůli Řecku propadlo na dvoutýdenní minimum

22.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. dubna (ČTK) - Euro se dnes propadlo na dvoutýdenní minimum vůči dolaru. Zpráva o revizi rozpočtového deficitu Řecka vyvolala mezi investory obavy, zda bude země schopna získat dostatek finančních prostředků na splácení dluhů. Dolar byl naopak podpořen příznivými údaji o ekonomice Spojených států.

Kolem 16:00 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,7 procenta na 1,3287 USD. V jednu chvíli jednotná evropská měna klesla až na 1,3277 USD, tedy na nejnižší úroveň od 8. dubna.

"Je to přímo spojeno s rostoucími obavami ohledně dluhové krize v Řecku," řekl k vývoji kurzu eura analytik Michael Woolfolk ze společnosti BNY Mellon. "Trh má obavy ohledně schopnosti Řecka získat peníze," dodal. Řecko potřebuje do konce května sehnat zhruba deset miliard eur na refinancování dluhů, zaplacení úroků a financování rozpočtového deficitu, napsala agentura Reuters.

Evropský statistický úřad Eurostat dnes revidoval údaje o rozpočtovém deficitu Řecka za loňský rok na 13,6 procenta hrubého domácího produktu z předchozích 12,9 procenta. Poměr vládního dluhu k HDP činil 115,1 procenta a byl druhý nejvyšší v EU po Itálii. Eurostat dodal, že oba údaje mohou být dále revidovány. Atény slibují, že letos deficit srazí na 8,7 procenta HDP a do roku 2012 pod unijní limit tři procenta. Plán vláda nehodlá změnit ani po revizi údajů.

Tržní úroky z řeckých dluhopisů kvůli revizi Eurostatu pokračovaly v růstu na nová dlouhodobá maxima. Přirážka, kterou investoři vyžadují u desetiletých vládních obligací proti obdobným německým dluhopisům, se dostala na 5,42 procentního bodu ze středečních 5,16 bodu. Je tak nejvyšší od roku 1998 a asi desetkrát vyšší než před finanční krizí roku 2008. Na rekordní úroveň se zvýšily i náklady na pojištění řeckého vládního dluhu proti bankrotu. Pojištění řeckého vládního dluhu je nyní nejvyšší ze všech zemí v Evropě a dokonce vyšší než v případě dluhu Ukrajiny a Iráku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK