Spotřebitelská důvěra v eurozóně i EU se v dubnu zlepšila

22.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. dubna (ČTK) - Spotřebitelská důvěra v eurozóně i v celé Evropské unii se tento měsíc zlepšila. Evropská komise dnes oznámila, že index důvěry pro eurozónu podle jejího rychlého odhadu v dubnu stoupl na minus 15,2 bodu z revidovaných minus 17,3 bodu v předchozím měsíci.

V celé EU se index v dubnu zvýšil na minus 12,5 bodu z březnových minus 13,9 bodu. Údaje jsou podle agentury Reuters dobrým znamením pro hospodářské oživení.

Spotřebitelské výdaje jsou v eurozóně nejslabším článkem oživení z nejhorší poválečné krize, protože vysoká míra nezaměstnanosti má negativní vliv na kupní sílu obyvatel. Hospodářská expanze tak zatím závisí na vládních výdajích a exportu.

Statistický úřad Eurostat tento měsíc oznámil, že ekonomika eurozóny v posledním čtvrtletí loňského roku stagnovala. Opravil tak předchozí odhad, podle kterého ekonomika stoupla proti předchozím třem měsícům o 0,1 procenta.

Ekonomové předpokládají, že v letošním prvním čtvrtletí hospodářství eurozóny mírně stouplo. Tempo růstu pravděpodobně zůstane nízké i ve zbytku letošního roku, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK