Moody's srazila rating Řecka; obává se dalších problémů

22.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Atény 22. dubna (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service dnes snížila hlavní rating Řecka na stupeň A3, zatímco dosud závazky Řecka hodnotila na stupni A2. Moody's reaguje na zprávy, že Řecko má veřejné finance v ještě horším stavu, než se předpokládalo. Atény tvrdí, že teoreticky ještě mohou čerpat překlenovací úvěr, investoři se ale řeckých aktiv zbavují.

Moody's uvedla, že vývoj v Řecku dál pozorně sleduje a nevyloučila, že ve snižování ratingových známek bude pokračovat. S každým takovým snížením ale Řecku narůstají náklady na obsluhu dluhu, protože investoři se řídí právě ratingem. Moody's upozorňuje na riziko, že Atény možná budou platit za nové úvěry víc, než agentura dosud předpokládala.

Nový rating A3 je čtyři stupně nad spekulativním pásmem, kam ratingové agentury většinou řadí nespolehlivé země, kde je riziko státního bankrotu. Tak slabý rating, jaký má Řecko, byl přitom v eurozóně až donedávna těžko představitelný.

Podle Moody's existuje značné riziko, že Řecko nebude schopno své dluhy stabilizovat, dokud nepřistoupí na další zdražení nových úvěrů. Řecká vláda ale už dávno upozornila, že sazby z nových úvěrů není schopna dlouho akceptovat.

Zdroj z řecké vlády agentuře Reuters dnes řekl, že Řecko by mohlo získat překlenovací úvěr od evropských zemí, a to ještě dříve, než bude aktivován záchranný mechanismus dohodnutý s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem. Zdroj řekl, že jde o krátkodobé opatření a upozornil, že nebylo o ničem rozhodnuto. Zatím jde tedy o opatření v teoretické rovině.

Trpělivost s Řeckem už dochází i Němcům. Ti už několikrát naznačili, že by Řecko nemuselo v eurozóně zůstat, pokud opakovaně porušuje dohodnutá kritéria. Nejnověji se tak vyjádřil zástupce politické strany FDP, která tvoří koalici s konzervativci kancléřky Angely Merkelové, pro odchod Řecka z eurozóny se ale vyslovili i vlivní němečtí ekonomové.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK