Cena ropy opět silně klesá, barel WTI je těsně nad 82 dolary

22.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. dubna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes vrátily k silnému poklesu a barel referenčního kontraktu na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate (WTI) se pohybuje těsně nad 82 dolary. K propadu cen přispívají nové problémy, s nimiž se potýká Řecko, což má vliv také na ochotu investorů riskovat.

Krátce po 16:00 se barel WTI prodával za zhruba 82 dolarů, což byl proti předchozímu závěru pokles asi o dvě procenta. Během dne se ale jeho cena snížila až na 81,73 USD. Začátkem dubna cena vystoupila až nad 87 dolarů a byla nejvýše za rok a půl. Severomořská ropa Brent zlevnila na 84,50 USD a stále si drží prémii proti WTI.

Nepříznivá situace Řecka se dnes opět zhoršila a situace začíná eskalovat. Řecko má problémy s obsluhou dluhů, novou ránu mu ale zasadila ratingová agentura Moody's, která Řecku snížila rating a varovala, že bude ve snižování ratingu zřejmě ještě pokračovat. Právě tímto krokem ale Řecku situaci ještě ztěžuje.

Statistický úřad Eurostat dnes oznámil, že Řecko mělo v loňském roce deficit rozpočtu 32,34 miliardy eur (asi 820,3 miliardy Kč). To je 13,6 procenta hrubého domácího produktu a je to horší výsledek, než se dosud uvádělo. Řecká vláda začátkem roku tvrdila, že deficit se loni pohyboval kolem 12,7 procenta HDP, později odhad zpřesnila na 12,9 procenta.

"Podle našeho názoru ceny ropy v tuto chvíli poněkud neodpovídají realitě a ještě se v nich neodráží vysoká úroveň zásob," podotkl analytik energetického trhu v ústavu Commerzbank Carsten Fritsch. Vývoj kolem Řecka tak zřejmě pokles cen ropy ještě urychlil, protože trh už byl naladěn na to, že ceny ropy budou klesat.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 84,45 85,70 New York - Nymex WTI červen 82,00 83,68

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK