Senát chce, aby ČNB předkládala zprávu o dohledu i jemu

22.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Nový zákon o České národní bance, který má upravit její fungování po přijetí eura, se vrací do sněmovny. Senátoři se ho rozhodli vrátit normu poslancům, protože chtějí rozšířit povinnost ČNB předkládat zprávu o výkonu dohledu nad finančním trhem nejen sněmovně, ale i Senátu. Zákon má odloženou platnost až do doby přijetí eura. Zatím není jasné, kdy to bude, Česko totiž datum vstupu do eurozóny dosud nestanovilo.

Právě dlouhá odložená účinnost vyvolala údiv některých senátorů, například podle Jiřího Šnebergera (ODS) má legisvakanci až nekonečno let; navrhl ho proto zamítnout. Ministr financí Eduard Janota na senátory přesto naléhal, aby zákon schválili a slíbil jim, že do nejbližší novely zákona o ČNB změnu navrhne. Petr Pakosta (ODS) řekl, že Janotovi sice věří, ale poukázal na to, že po volbách může být ministrem kdokoli jiný.

Pro zamítnutí zákona se vyslovila i Liana Janáčková (ODS), podle níž je účinnost tohoto zákona imaginární datum, asi jako kdyby měl nějaký zákon platit, až přestane soptit sopka na Islandu. Návrh na zamítnutí však senátoři neschválili, stejně jako návrh podpořit zákon v předložené podobě. "Jakési řešení je lepší než žádné řešení," komentoval výsledek jednání Janota.

Po přijetí eura už ČNB nebude vytvářet měnovou politiku ČR. Tu bude dělat Evropská centrální banka (ECB) a ČNB se na ní bude podílet. Hlavním cílem ČNB bude podílet se v rámci Evropského systému centrálních bank a v souladu s jeho měnovou politikou na cenové stabilitě. Ze zákona naopak mizí ustanovení, že pokud tím není dotčen její hlavní cíl, Česká národní banka podporuje obecnou hospodářskou politiku vlády vedoucí k udržitelnému hospodářskému růstu. Zůstat má však zásada, že ČNB jedná v souladu se zásadou otevřeného tržního hospodářství, navíc přibyla slova, že tak činí i s volnou soutěží. Zákon také počítá s tím, že se v bankovní radě sníží počet jejích členů z nynějších sedmi na pět.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK