Šéf MMF: Řecko je ve vážné situaci, náprava nebude snadná

22.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 22. dubna (ČTK) - Řecko je nyní ve velmi vážné situaci a náprava nebude snadná. Před jarním zasedáním mezinárodního měnového fondu a Světové banky (SB) ve Washingtonu to dnes řekl hlavní ředitel MMF Dominique Strauss-Kahn. Na tiskové konferenci s prezidentem banky Robertem Zoellickem probírali vyhlídky světové ekonomiky, vzhledem k vývoji situace se ale věnovali hlavně Řecku.

Strauss-Kahn řekl, že Atény začaly s měnovým fondem sotva jednat, takže se zatím nedá říci, jak velkou pomoc bude Řecko potřebovat. Řecko má značné dluhy a není schopno dlouho akceptovat příliš vysoké úroky z nových půjček. Situaci zhoršilo dnešní oznámení agentury Moody's, která Řecku snížila rating a varovala před dalším zhoršením.

Šéf měnového fondu nicméně novinářům řekl, že fond neuvažuje o restrukturalizaci řeckého dluhu v takové podobě, že by držitelé dluhopisů museli přistoupit na vrácení nižší částky, než jakou Řecku půjčili. Takové obavy přitom v posledních dnech otřásaly finančními trhy.

"Je jasné, že situace Řecka je velmi vážná. Neexistuje žádný jednoduchý způsob, žádné snadné řešení, kterým by to bylo možné rychle vyřešit," řekl Strauss-Kahn. Tématu se věnoval před třídenním maratonem jednání, která se konají v rámci jarního zasedání MMF a SB. Ve Washingtonu jsou i ministři financí a guvernéři centrálních bank zemí G20.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK