MMF: Silný příliv kapitálu na nové trhy může být zdrojem problémů

22.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 22. dubna (ČTK) - Vysoké objemy peněz, které nyní přitékají na rozvíjející se trhy, mohou být v budoucnu zdrojem problémů a vést k nadhodnocení aktiv, jinými slovy k tvorbě takzvaných cenových bublin. Řekl to dnes šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn. Fond bude v závěru týdne v rámci jarního zasedání MMF a Světové banky jednat o vyhlídkách světové ekonomiky.

"Na rozvíjející se trhy přitékají obrovské objemy kapitálu, což vede k riziku nadhodnocení aktiv," poznamenal Strauss-Kahn na tiskové konferenci ve Washingtonu. Konference se účastnil také prezident Světové banky Robert Zoellick.

Strauss-Kahn se zmínil také o Číně a její měnové politice. Řekl, že Čína k revalvaci tamní měny jüan podle něj nepřistoupí ze dne na den. Změna prý nastane až časem. "Takový krok by byl v zájmu čínské ekonomiky," podotkl šéf MMF.

Značnou část jednání ale Strauss-Kahn věnoval Řecku. To se už delší dobu potýká s dluhovou krizí, která dnes patrně vstoupila do další fáze. Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service Řecku snížila hlavní rating a přispěla k tomu, že náklady na nové půjčky Řecku vzrostly na nový rekord.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK